Voor de watersport- en campertoeristen die op zoek zijn naar iets nieuws is de Recreatiehaven van Schagen zeker een aanrader. De haven ligt op ca 500 meter loopafstand van het centrum van de stad en de faciliteiten zijn modern en optimaal. De direct aangrenzende kaden zijn omgevormd tot een recreatiegebied waar ca 40 ligplaatsen zijn voor passanten. In de haven zelf zijn drijvende steigers met circa 100 ligplaatsen voor onze ligplaatshouders en passanten. Ook zijn er 16 plaatsen aanwezig voor Campers die voorzien zijn van aansluitingen voor elektra.  Op het terrein zijn voorzieningen als elektra en waterpunten, douches en toiletten, aftappunten voor chemisch-toilet, bilge- en vuilwater. Er is een gratis te gebruiken trailerhelling aanwezig. De aangelegde Wifi is voor zowel de vaste ligplaatshouders als onze gasten tegen een kleine vergoeding te gebruiken. Voor onze minder valide bezoekers is een uitstekend uitgeruste toilet- en douche voorziening aanwezig.

Voordelige brandstof vlak bij de haven.

Voor uw camper is het mogelijk om bij het voordeligste tankstation in de Noordkop net tegenover de haven te tanken. Het is ook mogelijk om uw boot van nieuwe brandstof te voorzien middels jerrycans. Het benzinestation op nog geen 10 meter afstand van de haven.

Schagen winkel- en uitgaansstad bij uitstek.

Schagen is de ideale stad in Noord-Holland als het gaat om vermaak, plezier en winkelen. In het oude centrum en in het moderne winkelcentrum Makado kunt u elke dag terecht voor uw kleine, maar ook voor uw grote boodschappen. Iedere donderdag is er de wekelijkse warenmarkt op de Gedempte Gracht en omgeving. In het prachtige Slot Schagen met een knipoog naar het verleden vindt u o.a. het VVV-kantoor. Boerderij- en rijtuigmuseum Vreeburg bevindt zich vlak bij het oude centrum. Hier zijn diverse exposities te bezichtigen. Schagen heeft een rijke uitgaans- en eetcultuur. Het centrum van Schagen rond beide kerktorens, kent veel café's en restaurants waar u kunt genieten van hoogstaande culinaire sferen. Het Marktplein met de vele gezellige terrassen is vermaard in heel Noord-Holland. Schagen organiseert het gehele jaar diverse evenementen. Het Popweekend is één van de hoogtepunten dat elk jaar plaats vindt in het eerste weekend van augustus.

Gedurende de zomer 10 donderdagen in het teken van de West-Friese Folklore

Vanaf half tien verzamelt men zich in de Muziektuin voor de optocht, die kwart voor elf van start gaat. De optocht wordt vooraf gegaan door boeren-kapel ’De Uienhoop’ , en natuurlijk de Miss West-Friese folklore. Deze bonte stoet van in originele streekdracht gestoken West-Friezen, authentieke boerenwagens, sjezen en landauers, getrokken door prachtige paarden, is één van de hoogtepunten van de dag, en mag u dus niet missen!

Dans

Op het grote podium op het Marktplein vinden vanaf half twaalf diverse optredens plaats van o.a. de West-Friese Dansgroep, vooraf gegaan door het optreden van de Kinderdansgroep. De kinderen genieten daarna van een uitgebreide traditionele broodmaaltijd in de openlucht.

Dagprogramma

Elke West-Friese donderdag heeft een eigen thema..Vraag naar de brochure bij de havenmeester.

De besturen van de havens Broekhorn uit Heerhugowaard, Onrust uit Den Helde, Waterrijk uit Kolhorn, de stadshavens Medemblik, WSV Eilandspolder in de Rijp en de Recreatiehaven Schagen hebben de koppen bij elkaar gestoken om tot een samenwerking te komen. Deze samenwerking bestaat onder meer uit het uitwisselen van wederzijdse kennis en ervaring. Tevens willen we het als havens extra aantrekkelijk maken voor zowel onze ligplaatshouders als passanten om in elkaars havens te verblijven. 12 maart hebben de voorzitters van de twee stichtingen en de vereniging een uitgewerkt convenant ondertekend waarin alle aspecten van onze samenwerking vermeld staan.

Voor onze ligplaatshouders en passanten heeft dit het volgende voordeel:

De ligplaatshouders krijgen, op vertoon van hun geldige lidmaatschapskaart indien zij een van beide havens bezoeken een korting van 50% op het geldende liggeld in deze havens. Electra, toeriste belasting e.d. zijn hiervan uitgesloten.

Voor onze passanten geldt één dag korting van 50% die men alleen krijgt op de dag van vertrek uit onze haven. Dit geld voor de schepen in beide havens en voor campers helaas alleen in Broekhorn aangezien Onrust geen camperplaatsen heeft. Ook hier geld dat de korting alleen van toepassing is voor het kale staanplaats tarief.

Ook van deze havens krijgen de vaste ligplaatshouders en passanten een zelfde korting.